Koskenkorvan Urheilijat nousi Ykkössarjaan ensimmäistä kertaa vuonna 1985, ja ensimmäinen kausi uudella toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelattiin kesällä 1986.

Kossun ensimmäinen kausi Ykkössarjassa oli varsin hyvä. Historian ensimmäisessä Ykkössarjan ottelussa härkäpaitojen vieraaksi Ilmajoen kentälle saapui Tohmajärven Urheilijat, joka oli lukeutunut sarjan keskikorin haastajiin edellisten kausien aikana.

Kossu otti ensimmäisestä pelistään tyylikkään voiton ja kaatoi Tohmajärven juoksuin 11-3 noin 900 katsojan edessä. Ottelun alkuvaiheilla vierailijat pystyivät ottamaan johtoaseman hetkellisesti, mutta pelin toisella puoliskolla Kossun lyönnit alkoivat osua keskikeppiin. Esimerkiksi Juhani Savela laittoi pallon kolme kertaa läpi tohmajärveläisten kentästä ja loppu on historiaa.

Kossu voitti vielä toisen ottelunsa Halsualla Toivoa vastaan lukemin 9-2, mutta kolmannessa ottelussa Nurmon Jymy oli liian kova pala purtavaksi, kun tukkaan tuli lukemin 8-0. Ensimmäinen kausi Ykkössarjassa oli kokonaisuutena kuitenkin hyvä ja härkäpaidat ottivat kymmenen voittoa, yhden tasapelin ja 11 tappiota. Näillä tuloksilla Kossu oli sarjassa sijalla kuusi, ja säilytti paikkansa Ykkössarjassa selkeällä erolla putoamisviivan alle.

Kausi 1987 käynnistyi Ykkössarjassa puolestaan erittäin heikosti. Kahdessa ensimmäisessä pelissä härkäpaidat eivät saaneet edes juoksuja aikaiseksi, kun Haminan Palloilijat haki voiton Ilmajoen kentältä juoksuin 2-0 ja seuraavana oli edessä vierastappio Puurtilan Kisa-Pojille lukemin 11-0. Kolmannessa pelissä kotona juoksutilikin saatiin jo avattua, mutta siitä huolimatta tuloksena oli 2-6 tappio Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoille.

Vaikka kesän mittaan tilille tarttuikin kuusi voittoa, olisi sarjapaikan säilyttäminen vaatinut vielä kolme sarjapistettä lisää. Vielä ei ollut Kossun aika liittyä kärkikahinoihin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla. Kesän 1987 päätteeksi edessä oli jälleen vauhdin hakeminen Suomensarjasta.

Viimeinen vierailu Suomensarjaan

Kesällä 1988 paukut oli ladattu siihen, että uusi nousu Ykkössarjaan lunastettaisiin heti putoamisen jälkeisenä kesänä. Kantona Kossun kaskessa oli kuitenkin Ulvilan Pesä-Veikot, joka nappasi yhden voiton Kossua enemmän kauden aikana.

Härkäpaidat tekivät kauden aikana enemmän juoksuja (210) ja antoi vähemmän juoksuja (79) kuin Ulvila, mutta esimerkiksi kaksi tappiota kolmannelle sijalle jääneelle Porin Pesäkarhuille ratkaisi tilanteen Ulvilan hyväksi. Pesä-Veikkojen kanssa Kossu pelasi kaksi tasaista peliä, ja voitti kotonaan Ilmajoella lukemin 7-6, mutta Ulvilassa vieraissa tuli 2-1-tappio.

Vielä oli siis pelattava ainakin vuosi Suomensarjassa, sillä vain voittaja nousi sarjaporrasta ylemmäs. Kuitenkaan vielä kesällä 1989 ei ollut Kossun aika nosta uudelleen. Nousu jäi jälleen kirvelevän lähelle, mutta Mansen Pesäpallo -nimellä tuolloin operoinut tamperelaisjoukkue keräsi yhden sarjapisteen enemmän, ja oli kesän mittaan Suomensarjan länsilohkossa omaa luokkaansa Kossun kanssa.

Kossu tavoitteli nousua kesällä 1989 seuraavalla kokoonpanolla:

Jarmo Ania
Hannu Haapala
Heikki Hakoniemi
Juha Hautaniemi
Jani Karvonen
Martti Lahti
Risto Lilli
Harri Mantila
Ari Riihimäki
Kari Saarela
Jarkko Salovaara
Sami Savela
Tenho Sillanpää
Pekka Tikka
Timo Viitala

Pelinjohtaja: Oiva Lilli

Kolmas kerta sanoi toden nousun suhteen

Kaksi katkeraa kakkossijaa takana, mutta uusi kesä vuonna 1990 toi jälleen uuden mahdollisuuden nousuun. Tällä kertaa Kossu pystyi ottamaan tarvittavat pisteet ja lunasti nousunsa sarjaporrasta ylemmäs. Helpolla paikka ei irronnut, sillä härkäpaidat olivat kauden päättyessä vain pisteen edellä Helsingin Ykkösiä ja kaksi pistettä edellä Helsingin Puna-Mustia.

Molemmat pääkaupungin joukkueet jäivät kuitenkin kyläseuran taakse ja näin ollen Kossu lunasti paikkansa seuraavalle kesälle ylemmässä sarjassa. Kesällä 1991 Ykkössarjan nimi muutettiin Ykköspesikseksi, joten härkäpaidat pääsivät pelaamaan uudistetulle toiseksi korkeimmalle sarjatasolle heti sen alusta saakka. Tämän nousun jälkeen Kossu ei ole enää koskaan palannut Ykköspesistä alemmas.

Viimeistä kertaa Suomensarjan pölyt pyyhittiin tennareista siis syksyllä 1990.

Kossun nousi Ykköspesikseen seuraavalla kokoonpanolla:

Henri Ania
Jarmo Ania
Jarkko Annila
Hannu Haapala
Heikki Hakoniemi
Juha Hautaniemi
Markku Jouppi
Jani Karvonen
Martti Lahti
Harri Mantila
Kari Pihlajaviita
Ari Riihimäki
Kari Saarela
Jarkko Salovaara
Sami Savela
Tenho Sillanpää
Pekka Tikka

Pelinjohtaja: Olavi Kokko

Seuraavassa osassa käsittelemme Kossun vaiheita Ykköspesiksessä ja kertaamme kyläseuran oman stadionin rakentamisen vaiheita!